Paradajková polievka – Recept

0

Paradajky pôsobia ako výborný antioxidant, čo je ich nesmierny benefit. Zároveň z nich môžete pripraviť nespočetné množstvo chutných pokrmov. Majú veľmi málo kalórií, tukov a žiadny cholesterol. Sú zdrojom vlákniny, minerálnych látok, ako je draslík či sodík a vitamínov skupiny A, B a C. Sú tak napríklad zdravšie ako jablká. Nech sa páči recept na paradajkovú polievku.

Paradajková polievka – potrebujeme:

Cibuľa
Olej
Paradajky (1 kilogram)
Paprika
Bobkový list
Čierne korenie – celé, mleté, nové
1 kocka bujón
Kryštálový cukor
Mletá škorica
Petržlenová vňať

Paradajková polievka. Ako na to?

Ak máte čerstvé paradajky, nakrojte ich na oboch stranách do tvaru kríža, zalejte vriacou vodou, schlaďte a ošúpte. Paradajky rozpoľte, semienka vyberte a nakrájajte nahrubo.

Papriku opečte z oboch strán, potom z nej stiahnite šupku a nakrájajte ju.

Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak a poprášte mletou paprikou. Pridajte nakrájané paradajky, grilovanú papriku a pretlak. Osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou.

Varíme 10 minút, pridáme najemno nakrájané lístky bazalky a ponorným mixérom rozmixujeme. Varíme ešte asi 3 minúty.

Ak chcete, urobte si aj zátrepku: V 2 decilitroch vody vymiešajte 2 zarovnané PL hladkej múky a nechajte odpočívať.

ČO STE O PARADAJKÁCH MOŽNO NEVEDELI…

Foto: Pexels


Majú veľmi málo kalórií, tukov a žiadny cholesterol. Sú zdrojom vlákniny, minerálnych látok, ako je draslík či sodík a vitamínov skupiny A, B a C. Sú tak napríklad zdravšie ako jablká.

Obsahujú významný antioxidant lykopén, ktorý chráni pred rakovinou. Najviac ho ľudské telo dokáže získať práve z tepelne upravených paradajok.

Dozrievanie paradajok je možné urýchliť, ak medzi ne rozmiestnime zrelé jablká. Tie uvoľňujú etylén, ktorý podporuje zmieňované dozrievanie.

Predtým boli paradajky považované za letné ovocie. Skutočne sú z botanického hľadiska ovocím, nakoľko ide o mäkké bobule. Až časom sme si z nich „urobili“ zeleninu.

Ak budete paradajky pestovať v mobilných nádobách na balkóne, lodžii alebo na terase, budú fungovať ako prírodný repelent proti komárom alebo mravcom.

Čítajte tiež: Letný jedálniček odľahčí pečeň, grilovať sa dá aj zdravšie


ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.