Paradajková polievka – Recept

0

Paradajky pôsobia ako výborný antioxidant, čo je ich nesmierny benefit. Zároveň z nich môžete pripraviť nespočetné množstvo chutných pokrmov. Majú veľmi málo kalórií, tukov a žiadny cholesterol. Sú zdrojom vlákniny, minerálnych látok, ako je draslík či sodík a vitamínov skupiny A, B a C. Sú tak napríklad zdravšie ako jablká. Nech sa páči recept na paradajkovú polievku.

Paradajková polievka – potrebujeme:

Cibuľa
Olej
Paradajky (1 kilogram)
Paprika
Bobkový list
Čierne korenie – celé, mleté, nové
1 kocka bujón
Kryštálový cukor
Mletá škorica
Petržlenová vňať

Paradajková polievka. Ako na to?

Ak máte čerstvé paradajky, nakrojte ich na oboch stranách do tvaru kríža, zalejte vriacou vodou, schlaďte a ošúpte. Paradajky rozpoľte, semienka vyberte a nakrájajte nahrubo.

Papriku opečte z oboch strán, potom z nej stiahnite šupku a nakrájajte ju.

Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak a poprášte mletou paprikou. Pridajte nakrájané paradajky, grilovanú papriku a pretlak. Osoľte, okoreňte a zalejte vývarom alebo vodou.

Varíme 10 minút, pridáme najemno nakrájané lístky bazalky a ponorným mixérom rozmixujeme. Varíme ešte asi 3 minúty.

Ak chcete, urobte si aj zátrepku: V 2 decilitroch vody vymiešajte 2 zarovnané PL hladkej múky a nechajte odpočívať.

ČO STE O PARADAJKÁCH MOŽNO NEVEDELI…

Foto: Pexels


Majú veľmi málo kalórií, tukov a žiadny cholesterol. Sú zdrojom vlákniny, minerálnych látok, ako je draslík či sodík a vitamínov skupiny A, B a C. Sú tak napríklad zdravšie ako jablká.

Obsahujú významný antioxidant lykopén, ktorý chráni pred rakovinou. Najviac ho ľudské telo dokáže získať práve z tepelne upravených paradajok.

Dozrievanie paradajok je možné urýchliť, ak medzi ne rozmiestnime zrelé jablká. Tie uvoľňujú etylén, ktorý podporuje zmieňované dozrievanie.

Predtým boli paradajky považované za letné ovocie. Skutočne sú z botanického hľadiska ovocím, nakoľko ide o mäkké bobule. Až časom sme si z nich „urobili“ zeleninu.

Ak budete paradajky pestovať v mobilných nádobách na balkóne, lodžii alebo na terase, budú fungovať ako prírodný repelent proti komárom alebo mravcom.

Čítajte tiež: Letný jedálniček odľahčí pečeň, grilovať sa dá aj zdravšie


ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.