Tekvica – Svetlonos plný zdravia

3
Tekvica

Tekvica nie je len symbolom Haloweenského sviatku. Je zdravá a určite ju zaraďte, ak redukujete svoju váhu. Konkrétne dužina a šťava veľkých tekvíc pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov. Tekvicové jadierka zasa spomaľujú proces starnutia ľudských buniek.

Tekvica a jej liečivé účinky

Podporuje trávenie a zbavuje črevá jedov. Znižuje hladinu tukov v krvi. Pomáha odbúravať tukové vankúšiky. Pôsobí močopudne, pomáha pri problémoch s obličkami a prostatou.

Posilňuje imunitný systém – posilňuje ochranný obal nervových vlákien, upokojuje. Zásobuje organizmus vitamínom A.
Čítajte tiež: Tekvica patrí do jedálnička

Tekvica

Tekvicové jadierka

Až 45 % obsahu tekvicových jadierok tvoria nenasýtené mastné kyseliny, potrebné na dýchanie buniek, regeneráciu bunkových stien, transport cholesterolu, fyziologicky dobrú činnosť žliaz, na zdravú pokožku a sliznice.

Tekvicové jadierka nepriamo podporujú tvorbu vitamínu D pri látkovej premene a pomáhajú pretvárať karotén na bioaktívny vitamín A.
Čítajte tiež: V hlavnej úlohe tekvica – recepty

Tekvica
http://www.pexels.com

Tekvica a jej sviatok – Halloween nevznikol v USA

Sviatok Halloween má pôvod v kultúre Keltov. Večer 31. októbra Kelti slávili sviatok Samhain, ktorým sa skončilo leto a začínala sa zima.

Samhain bol podľa jej slov sviatok, ktorým sa ďakovalo za úrodu, veštilo sa, aká bude zima, Kelti komunikovali s mŕtvymi, prinášali dary božstvám i zosnulým predkom.
Čítajte tiež. Tekvicové hranolky – Recept

Na Slovensku patrí Halloween medzi relatívne nové sviatky, ktoré sa u nás objavili intenzívnejšie po roku 2000.

Je to sviatok, ktorý je na jednej strane odmietaný a nežiaduci. Na strane druhej, a to najmä u mladých ľudí, sa postupne udomácňuje aj u nás. Slávi sa v celej Európe, Severnej Amerike, Austrálii, na Novom Zélande, v Japonsku či na Srí Lanke.
Čítajte tiež: Tekvicový džem – Recept

Po roku 1989 sa postupne Halloween objavuje aj na Slovensku. Na vidieku vychádzajú ľudia skôr z tradícií neskorej jesene a robia tzv. svetlonosov. Ide o vydlabané tekvice, do ktorých sa dávajú sviečky.

Vydlabávanie tekvíc bolo spojené tiež s rozprávaním strašidelných príbehov. Dnes sú na vidieku aktivity slovenského Halloweenu spojené so súťažami zručnosti vo vyrezávaní tekvíc a ich zdobení.

  • Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej Pančuchy
    Viete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
  • Špargľa a recepty z nej
    Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
  • Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
    Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
  • Mrkvový pohárový cheescake – Recept
    Sviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete!  Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
  • Veľkonočné nátierky – Recept
    Už sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky.  Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.