
Ťaživá únava, nechuť k akejkoľvek aktivite či neschopnosť naštartovať mozog? Možno vám to niečo pripomína. Jeseň a zima sú obdobím útlmu a prípravou prírody na zimný spánok. Zlozvyky.
Nedostatok slnečného svitu, chladné a často daždivé dni pôsobia po príjemnom babom lete na väčšinu z nás trochu neradostne.
Nezvádzajme však všetko len na vonkajšie počasie a zameťme si najprv pred vlastným prahom. Často zbytočne podliehame okolitým podmienkam a vlastným konaním únavu ešte zhoršujeme.
Aké zlozvyky nám v tomto období uberajú najviac energie a ako sa s nimi vysporiadať? Možno sa v piatich zlozvykoch sami nájdete a potom ich ľahšie odstránite.
Zlozvyk – Málo sa hýbeme a nechodíme na čerstvý vzduch
S príchodom jesene a zimy všeobecne menej športujeme, vyhovárame sa na zlé počasie, skorší západ slnka a nejako sa nám do pohybu nechce. V poriadku, vonku možno nie je pekne, ale to predsa ešte nie je dôvod sedieť doma!
Ani sychravé počasie by nás nemalo odradiť od prechádzky v prírode alebo po meste, polhodinka denne nás nezabije.
Bežecké tenisky na klinec tiež rozhodne nevešajte. S dobrou výbavou neprechladneme a behom si príjemne prečistíme hlavu. Pokiaľ vonku prší, skúste zájsť napríklad do posilňovne, na jogu, squash alebo tanečné lekcie.
Možností, ako vyplaviť endorfíny a zlepšiť si náladu je veľa, nech je počasie akékoľvek.
Čítajte tiež: Športujte pravidelne a budete šťastní
Konzumujeme málo zeleniny a ovocia
Pre tých, ktorí milujú najmä sezónne ovocie a zeleninu, je prístup k nim v tomto období trošku obmedzený. Možností je ale stále veľa a mali by sme ich nášmu organizmu dopriať.
Stavte napríklad na mrkvu, špenát, pór, červenú a bielu kapustu a z ovocia jablká a hrušky. Vychutnajte si ich napríklad vo forme fresh drinkov alebo smoothies.
Čítajte tiež: Diéta: Akému ovociu sa vyvarovať?
Zlozvyky – nedostatočne dopĺňame potrebné vitamíny a minerály
V lete tento problém zvyčajne nemáme, ale s prichádzajúcou zimou je potrebné viac a viac myslieť na to, či je naša strava bohatá na potrebné vitamíny a minerály.
Málo slnečných lúčov znamená pre naše telo horšiu náladu, väčšiu únavu a často aj nedostatok vitamínu D. Chýbajúce D-čko by sme mali ideálne kompenzovať zvýšenou konzumáciou rýb a rybieho tuku.
Únavu rovnako tak môže spôsobovať nedostatok železa a horčíka. Železo je obsiahnuté napr. v červenej repe, červenom mäse, šošovici apod. Horčík nájdeme napríklad v datliach, banánoch, píniových orieškoch či mandliach.
Ak sa chýbajúce prvky nedarí nahradiť v strave, možným variantom ako ich telu dopriať, sú aj vhodné potravinové doplnky – Vápnik-Horčík-Zinok s vitamínmi D3 a B6).
Čítajte tiež: Návod, ako sa zbaviť chronického stresu a poriadne sa uvoľniť
Myslíme negatívne
Problém so zlou náladou je ten, že sa jej často zbytočne poddávame a vyžívame sa v nej. Čo tak si namiesto šomrania na počasie, krátke dni a málo energie dopriať trochu luxusu a cítiť sa na chvíľu šťastne?
Čítajte tiež: Rozhodnime sa pre šťastie!
Kúpte si napríklad diár, do ktorého si každý večer pred spaním napíšete, čo sa vám v ten deň podarilo alebo čo vám urobilo radosť.
Keď si budete spätne svoje zápisy čítať, uvedomíte si, koľko pozitívnych vecí sa vo vašom živote dennodenne odohráva. Verte tomu alebo nie, ale naozaj to funguje!
Zlozvyky – zle si organizujeme čas
Energiu nám tiež uberá neschopnosť dobre si zorganizovať svoj čas. Po príchode septembra, nástupe detí do školy a dospelých do plného pracovného nasadenia možno viacero z nás nabralo trošku sklz a kvapku hektiky, ktoré sa nedarí odstrániť.
S blížiacimi sa Vianocami počet vecí, ktoré je potrebné urobiť len narastá a to nás stresuje. Nie každý dokáže nosiť v hlave všetky povinnosti zároveň a na nič pritom nezabudnúť.
Skúste si teda na každý deň urobiť zoznam úloh, ktoré potrebujete vybaviť. Uvidíte, že odškrtávaním jednotlivých položiek vám prinesie skutočný pocit uspokojenia.
Na udržanie pamäte a podporu mozgovej aktivity môžete vyskúšať aj niektorý z doplnkov stravy s obsahom ginko biloba a horčíkom.
Andrea Hinková – Tarová
- Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej PančuchyViete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
- Špargľa a recepty z nejNemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
- Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
- Mrkvový pohárový cheescake – ReceptSviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete! Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
- Veľkonočné nátierky – ReceptUž sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky. Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept