Nadmerná konzumácia cukru môže viesť k mnohým závažným ochoreniam. Či už k vysokému krvnému tlaku, cukrovke, ochoreniu obehového systému, obezite a ďalším.
Väčšina ľudí vie, aké nebezpečenstvo sa za „sladkým zabijakom“ skrýva, a tak hľadá alternatívy, ako svoj príjem cukru znížiť.
Diéta bez cukru (sacharidov) sa stala fenoménom posledných rokov. Nielen preto, že účinne a rýchlo znižuje váhu, ale aj preto, že prispieva k celkovému zdraviu.
Ľudia, ktorí prestanú konzumovať cukor, popisujú zlepšenie nálady, majú viac energie, lepší sa im pleť, krvný obraz a rôzne bolesti. Zároveň u nich celkovo klesá chorobnosť.
Aká je to diéta bez cukru?
Diéta bez cukru, známa aj ako nízkosacharidová, proteínová, ketónová alebo low carb diéta, zahŕňa zníženie alebo úplné vylúčenie jednoduchých sacharidov a pridaného cukru zo stravy.
Zníženie príjmu cukru môže podporiť chudnutie. A tiež významne znížiť možnosť vzniku ochorení ako je cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol.
Ak sa rozhodnete začať držať diétu bez cukru, nahraďte potraviny, ktoré obsahujú cukor, jedlami s vyšším obsahom proteínu.
Čítajte tiež: Detox podporuje chudnutie
Diéta bez cukru, ako s ňou začať?
Je pomerne ťažké zmeniť svoj životný štýl za jeden deň. Preto je omnoho lepšie začať s diétou bez cukru postupne, aby si zvykli na nový stravovací režim.
Jednou z najväčších výziev, ktorým ľudia čelia pri tomto druhu diéty, je neustála túžba po nezdravých potravinách a cukre. To je niekoľko tipov, ako správne zahájiť diétu bez cukru:
Najprv sa pokúste spotrebu cukru obmedziť namiesto toho, aby ste ho zo stravy vylúčili úplne. Pomôže vám to prispôsobiť sa novému životnému štýlu s nízkym obsahom cukru a paradoxne sa vaša chuť na sladké zníži.
Vaša strava môže zahŕňať prírodné cukry, napríklad ovocie, aby ste získali základné živiny a vlákninu. Ale aj tu buďte obozretní, pretože aj niektoré ovocie môže obsahovať vyššie percento cukru, aj keď toho prírodného.
Ak nemôžete odolať pokušeniu a chcete jesť niečo sladké, vyberajte si sladkosti s nízkym obsahom sacharidov. Na trhu už nájdete širokú ponuku týchto potravín, ako sú sušienky, čokolády alebo tyčinky.
Uistite sa, že nejete cukor, keď ste vyčerpaní, depresívni alebo vystresovaní. Mohli by ste si tak vytvoriť citovú väzbu na sladkosti.
Ketónová diéta verzus diéta bez cukru
Ak chcete cukry obmedziť preto, aby ste schudli, radíme vám bez čakania vhupnúť rovno do toho a nasadiť takzvanú ketónovú diétu.
Tá už nie je o postupnom obmedzovaní, ale o striktnom znížení sacharidov na hranicu okolo 50 gramov na deň.
Čítajte tiež: Pozor na chyby pri ketónovej diéte! Nepriateľom sú sacharidy
Po dvoch až troch dňoch vaše telo prejde do stavu ketózy a začne namiesto sacharidov využívať ako zdroj energie ketóny, ktoré si vytvorí z vlastných tukových buniek. A vtedy začínate chudnúť.
Ako je to s prechodom do ketózy
Prechod do ketózy môže spôsobiť krátkodobé nepríjemné príznaky. Tie sa líšia od človeka k človeku, pretože sú závislé od toho, koľko cukru ste doposiaľ konzumovali.
Do ketónovej diéty by ste mali vždy vstupovať až po konzultácii s vaším lekárom. Tu sú niektoré možné príznaky detoxikácie organizmu od cukru:
- bolesť hlavy,
- úzkosť,
- závrate,
- nevoľnosť,
- únava,
- problémy so spánkom,
- problémy s koncentráciou,
- chuť na cukor a nezdravé jedlo.
Vyskúšajte nízkosacharidové jedlá
Úplné vylúčenie prírodného a pridaného cukru nie je jednoduché. Preto je vždy lepšie sa poradiť s odborníkom, ktorý vám povie, či je diéta bez cukru pre vás vhodná, a hlavne vám pomôže sa zorientovať v potravinách, ktoré sú pri tomto type stravovania vhodné.
Pre začiatočníkov je ideálna nízkosacharidová diéta „na kľúč“.
Čítajte tiež: Zdravé jedlo nie je nuda
Dôležité je, aby sa mali vždy k dispozícii výživového poradcu, ktorý vás bude smerovať, pomáhať a vysvetlí vám všetky potrebné informácie k stravovaniu.
Zloženie potravín totiž musí obsahovať minimum sacharidov, ale dostatok vitamínov, minerálnych látok a bielkovín.
Foto:Pexels.com
- Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej PančuchyViete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
- Špargľa a recepty z nejNemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
- Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
- Mrkvový pohárový cheescake – ReceptSviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete! Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
- Veľkonočné nátierky – ReceptUž sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky. Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept